Бизнес закуска за телекомуникации и комунални услуги

Вход свободен срещу представени покани - 27 ноември 2012

Качество на данните - предизвикателство и бизнес казус

Високото качество на данните в секторите Телекомуникации и Комунални услуги означава по-добра бизнес осведоменост, минимизиране на пропуснатите приходи, по-успешно таргетиране на клиентите, както и висока удовлетвореност на клиентите, като по този начин допринася за по-ефективен и печеливш бизнес.

 

Присъединете се към нас на 27-ми ноември в бизнес салона на бутиков хотел Crystal Palace, София, където ще бъдем домакини на Бизнес Форум, във формат бизнес закуска, за малък брой отбрани компании от секторите Телекомуникации и Комунални услуги. Форумът ще бъде на тема „Качеството на данните - предизвикателство и бизнес казус”, адресирайки следните въпроси:

  • Как да намалим разходите и увеличим приходите в условията на финансова и икономическа криза, чрез подобряване на качеството на данните?
  • Как качеството на данните влияе на Вашите бизнес процеси - от обслужването на клиентите, маркетинга и анализа на риска, до управлението на измами?
  • Как най-успешно да въведем програма за качество на данните и кои са най-важните съвети, които да следваме?
  • Как качеството на клиентските данни може да подобри ефективността и намали разходите на Вашите кампании, както и да осигури по-точни анализи (за крос-продажби, поведенчески модели и др)?

Презентацията ще бъде фокусирана върху анализиране на примери от Адастра проекти, а дискусията ще бъде подпомогната от признати международни лидери  в Информационния Мениджмънт за компаниите от секторите Телекомуникации и Комунални услуги.


Детайли за Събитието

Ноември 27, 2012
Бутиков хотел Crystal Palace, София